7 november
Ook dit jaar organiseert Geonovum de Open Geodag. Op deze dag word je meegenomen in actuele ontwikkelingen die het geodomein raken, krijg je het laatste nieuws over de standaarden en word bijgepraat vanuit de verschillende innovatieplatforms.
25 & 26 november
Bezoek ons op het Geo Plein tijdens de GeoBuzz in Congrescentrum 1931 in 's-Hertogenbosch.
Wil je weten welke KennisKring bijeenkomsten nog meer plaats gaan vinden? Kijk dan op onze ''Aankomende events' pagina'.
Het programma Zicht op Nederland is met de komst van het nieuwe kabinet verhuisd naar het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Meer informatie en achtergronden over de visie en de programma's tref je hier.
"Naar een sluitend netwerk van lokale digitale tweelingen". Onder deze doelstellende titel is het programma Digitale Tweeling ingericht, een reis naar een next level Nederlandse GeoInformatie Infrastructuur.
Samen met de programmateams van VRO en DMI is een KennisKring samengesteld waarin we een diepere inkijk krijgen op hoe deze netwerk reis wordt aangepakt. Doel, route, verbinding, waar staan we nu en hoe kunnen volgende etappes er uit zien.
Van programma naar de praktijk, het komt allemaal aan bod.
Visie ZoN
"De overheid wil zicht op Nederland bieden door de ruimtelijke informatie zo te organiseren, dat deze een integraal beeld van de leefomgeving geeft. Een beeld waarover iedereen kan beschikken, niet alleen lokaal, maar ook op nationale schaal. Een beeld dat niet alleen de huidige situatie beschrijft, maar het ook mogelijk maakt om toekomstbeelden van de leefomgeving te schetsen, kansen en dilemma’s inzichtelijk te maken en consequenties van mogelijke ingrepen te simuleren. Een beeld dat zich gaat ontwikkelen in 3D en zo aansluit bij onze menselijke manier van waarnemen."
Ben je er graag bij op 17 oktober in Wageningen? Meldt je dan nu aan en zet het in je agenda.
12.30 Inloop
13.30 Welkom - Douwe Blanksma - Ruimteschepper
13.35 Zicht op Nederland: naar een netwerk van lokale digitale tweelingen | Lianne Sleebos - Programmamanager Netwerk van Lokale Digitale Tweelingen - Min v VRO
Lianne geeft ons een overview van het programma. Wat wordt verstaan onder een digitale tweeling? Wat is het belang van een DT? Wat doet programma ZoN – Digitale Tweelingen? Samenwerking binnen en met Dutch Metropolitan Innovations (DMI)? Hoe kan je meedoen?
14.00 3D-ficatie | Douwe Pietersma - Projectleider programma 3D - Min v VRO
3D-data is de basis voor een digitale tweeling. Vanuit ZoN werkt Douwe aan de verbinding en waarde van de verschillende 3D(data) initiatieven. Hij geeft een overzicht van de stand van zaken bij diverse overheidspartijen.
14.30 DTaaS: Appstore en interoperabiliteit | Jan Bruijn - Projectleider DMI
Waar ZoN wel een trekkende en zonodig sturende rol inneemt is het zorgdragen voor samenhang, herbruikbaarheid en vindbaarheid van basiscomponenten van groot belang. En deze eigenschappen staan voorop in de programma's van DMI (Dutch Metropolitan Innovations). Het doel is de componenten van een digitale tweeling makkelijk voor eigen opgaven te kunnen inzetten. Er moet dus een ‘winkel’ komen waar je die kunt vinden en ophalen cq. aankopen, een DTaaS (Digital Twin as a Service). Jan legt het achterliggende gedachtengoed, de aanpak en waar op gericht wordt als werkbare DTaaS omgeving voor de BV Nederland toe.
15.00 Pauze
15.30 Almere: Use case Wateroverlast als inleiding op Digitale Tweelingen | Freek Boersma - Adviseur Gemeente Almere
Almere is een zeer snel groeiende en daarmee belangrijkste stad in Flevoland. In het licht van de pilots vanuit Zicht op Flevoland en DMI - met geleiding vanuit Geonovum - is de use case wateroverlast opgepakt. Freek neemt ons mee vanuit de inhoud naar de structuur volgorde en timing van de use cases in het algemeen en dan de Almere Wateroverlast in het bijzonder. Daarmee is deze use case een inleiding op DTaaS in Almere en een voorbeeld voor de 'winkel'.
16.15 Zicht op Flevoland: use case Groen in en om de stad | Florian Witsenburg - adviseur Provincie Flevoland & CEO Tygron
In Flevoland ligt een gigantische woonopgave en die moet gepaard gan met vele doelen en opgaven. Een daarvan is Groen in en om de stad. Zij hebben met beide handen de support vanuit ZoN / DMI / Geonovum aangepakt om deze use case te ontwikkelen en zo zelf direct baat te hebben bij de lering en resultaten. Wat is het doel, de aanpak, de verwachtingen en de resultaten tot dusver.
NB. KennisKring bijeenkomsten zijn vrij toegankelijk voor medewerkers van lid-organisaties. Is jouw organisatie (nog) geen lid en heb jij of je collega's het afgelopen jaar al twee keer deelgenomen, dan is lidmaatschap verplicht voor deelname aan de bijeenkomst(en). Meld je organisatie hier: Aanmelden lidmaatschap KennisKring.
Ruimteschepper stuurt regelmatig mailers uit waarin naast de informatie over thema's, programma's en deelname aan KennisKring bijeenkomsten, ook andere interessante kennis evenementen worden aangekondigd.
Daarmee weet je precies waar je moet zijn om je geo-kennis te delen, te leren van vakgenoten en je netwerk te vergroten. Meld je nu aan, dan mis je nooit meer een belangrijk geo-evenement!
Brink 7
5236 AR ‘s-Hertogenbosch
T 073 782 0168
E info@ruimteschepper.nl
BTW NL850691643B01
KvK 52974952